2012. október 5., péntek

Eger City Rock'n'Roll- Interjú az EXTÁZIS Zenekarral


Ugyan teljesen elfogulatlanul állíthatom, hogy Mátrafüred az ország szíve, de el kell ismernem, ha szeretett Heves megyénken belül bármilyen kulturális élményre vágyunk, célszerű ellátogatni Eger csodás városába, ahol nem csak, hogy a gyöngyösi vidékkel ellentétben VAN zenei élet, de kifejezetten sokszínű és különleges is. Legutóbbi látogatásunkkor a rengeteg kiváló egri zenekar közül az egyik legnépszerűbb és országos viszonylatban is említésre méltó, populáris rockzenét játszó Extázis zenekar három tagjával, Tuza Róbert énekessel, Gachal Gábor dobossal és Nagy Dénes basszusgitárossal beszélgettünk zenéről, sikerekről, az életről.




Először is, pár mondatban elmesélnétek a beavatatlan blogolvasóknak a zenekar történetét?
D: Hát az attól függ, honnan kezdjük? A zenekar mostani felállása 2005-ben vált véglegessé. Én arra emlékszem ,hogy Gacsi akkoriban a várban dolgozott, és sokszor bejártam hozzá beszélgetni,és egyszer megkérdezte, hogy lenne-e kedvem beszállni a zenekarába basszusgitározni, és mondtam, hogy persze, utána pedig két napig nem aludtam az örömtől.
G: Ennek voltak azért előzményei: Kiszállt a zenekar két tagja. Majd újra kellett szervezni a dolgokat, és említettem a többieknek, hogy van egy basszgitáros barátom, aki hozzánk hasonlóan szemléli a világot.
R: Akkoriban már ismertem látásból Endit (Szarka Endi, gitár)sőt talán egyszer már valahol beszéltünk is és megemlítettem azonnal Balázsnak (Nagy Balázs, gitár), hogy van egy tehetséges gitáros aki szerintem megfelelne és tegyünk egy próbát! Basszgitáron pedig kellett keresni valakit, aki komolyan veszi és jól játszik, és vannak céljai is, ekkor lépett a képbe Dénes. És megszületett a mostani felállás. Majd nemsokkal ezután, pár próba és fellépés után le is forgattuk az első videóklipet, az Angyalok Városa című dalra.
Ez 2006-ban történt. Bár akkoriban nem sokan látták a klippet, de mi mégis büszkék voltunk rá. Próbáltuk írni a saját számainkat és mikor összejött egy teljes albumnyi, megkerestünk egy stúdiót, ahol fel is vettük.De akkor még nem volt, aki terjessze a zenénket. Ezzel egy időben a Republic zenekarral jártuk az országot és megkeresett minket egy menedzser, hogy szívesen foglakozna a zenekarral. Először nem igazán hittünk benne, de megint találkoztunk, és nem hagyta annyiban a dolgot, míg végül beadtuk a derekunkat. És később az ő segítségével sikerült összehoznunk az EMI kiadóval egy szerződést. Ők megvásárolták és kiadták az Ennyi a lényeg című albumot. Ezáltal születhetett meg a második klip is, az Ennyi a Lényeg címadó dalra. Ezután persze vártuk, hogy a média ráharapjon. Próbálkoztunk,de nem igazán jött össze, azért nem adtuk fel, írtuk tovább a számokat, és egy szép napon meghallottuk a rádióban a számunkat.

És ez váratlanul ért titeket? Nem is tudtatok erről?
R: A menedzserünk ugyan több helyre elküldte az albumot, de nem tudtuk, hogy hol tart a dolog. Aztán amikor meghallottuk a rádióban nem is hittük el, hogy ezek mi vagyunk. De aztán szépen lassan hozzászoktunk és már majdnem, természetessé is vált, hogy a turnébuszban halljuk a dalunkat a rádióból. Később sajnos a menedzserekkel megromlott a kapcsolat, mert nem úgy szervezték a dolgokat, ahogy mi szerettük volna, ezért megváltunk tőlük, és jött egy időszak, amikor magunknak intéztük a dolgainkat, úgy, mint régen. Ránk hárult az összes tennivaló, honlap, Facebook, koncertszervezés,média meg minden. Ez persze nem igazán ideális. Egy zenésznek az lenne a dolga hogy, a zenével foglalkozzon, írja a számokat és előadja őket. A szervezés egy külön szakma, ezért kerestünk egy új menedzsert, és végül meg is találtuk a tökéletes embert a feladatra.
Ekkor már készen álltunk egy új albumra és úgy döntöttünk,hogy hagyjuk az Ennyi A Lényeget. Voltak azon is jó dalok, de úgy gondoltuk, hogy most koncentráljunk a jelenlegire. Amit sikerült is rögzítenünk idén és jelenleg épp a kiadás előtt állunk. És azon vagyunk, hogy az új menedzserrel és az új anyaggal megtegyünk mindent, amit lehet. Itt tartunk most, 2012-ben.

Említettétek a titeket összekötő világszemléletet. Pontosan mit értetek ez alatt?
R: Erről nem is érdemes beszélni, ugyanis nem akarjuk megosztani az embereket, ez csak a zenéről kell, hogy szóljon és nem szeretnénk ha  ez alapján ítélnének meg bennünket! De egyébként igen, más filozófiák is megjelennek az új számainkban. Egyértelműen képbe jött pár új szemlélet, de nem szeretnénk erre túl nagy figyelmet fordítani. Az új album címéből adódóan is lehet arra következtetni,hogy az életben maradáshoz sokkal inkább a jelenre kell,hogy koncentráljunk, mint eddig bármikor. És arról van szó, hogy a zenekar korábbi felállásaiból megtanultunk pár dolgot,ami az életre is kivetíthető, levontuk a tanulságokat, és elkezdtünk máshogy gondolkodni és cselekedni.
Persze ez mind meglátszik a koncerteken is. Ugyanis manapság már nem csak másfél óra zúzásról szólnak a fellépések , már nem csak saját magunknak játszunk, hanem igyekszünk át is adni a üzenetet. Eddig többnyire csak magunkra fókuszáltunk, hogy mi jól érezzük magunkat. De úgy éreztük, hogy a zene egy része így bent marad. Valamint mindeddig nem voltak túlsúlyban az elgondolkodtató szövegek, inkább szórakoztatásra íródtak. Ezt meg is kaptam, mint szövegíró, hogy a dalok közhelyesek, de tulajdonképpen ezek annak is voltak szánva, azt szerettem volna, hogy –már elnézést- a leghülyébb ember is megértse. És az emberek azért jönnek el a koncertre, hogy jól érezzék magukat. Ha bulizunk és szórakozunk, nem az élet problémáival kell, hogy foglalkozzunk.


Ugyan ezt már nagyjából meg is válaszoltátok, de miben lesz más az új album?
D: Azért is más lesz, mint az előző, mert több a szerző az albumon. Mindenki hozott dalokat.
R: Eddig voltak úgymond szerzőpárosok, volt, hogy Endi írt zenét, én írtam rá szöveget és a többi, de azt például nem vettük figyelembe, hogy Gacsinak, mint dobosnak is vannak saját ötletei, de most napvilágra kerültek, és bizony érdemes rá odafigyleni! Dénesnek is vannak ötletei, amik most kerültek elő. A Dénesére én írtam szöveget, Gacsi viszont komplett zene-szöveg számokat hozott. Több szemszögből is látjuk a dolgokat, ezért lesz sokszínű. Zeneileg is más lesz, hangszerelésben. Eddig ragaszkodtunk a sablon rockzenéhez, gitár-dob-basszgitár-ének felállással. Maximum billentyű volt színesítésként, de itt a zongora már főszerepet is játszik, és képbe jött a hegedű is és a szimfonikus hangszerelés. Talán érettebb is lett  és büszkék is vagyunk rá. Az is ellképzelhető, hogy az új anyaggal rajongókat vesztünk, de az is lehet, hogy újakat nyerünk. Most ez a hangzásvilág van bennünk, akár egy billentyűst is bevehetnénk, vagy valamelyikünk beül a zongorához. De ez még a jövő zenéje…

Tudnátok 3 szóban jellemezni a zenekart?
D: Formabontó.
G: Gyógyító. És ezt nem nagyképűségből mondom!
R: Akkor legyen a harmadik a kitárulkozó.

És hogyan határolnátok be a stílust?
R: Nem szeretnénk behatárolni ha lehet.
G: Majd én elmondom. Minden korosztály számára hallgatható dallamos rockzene.
R: De a rockzene is kérdőjeles, mert hangzás tekintetében elmentünk rádióbarátabb irányba, azonban ez még nem nevezhető popzenének. Ettől még ugyanúgy szeretjük a torzított gitárt, csak nem szeretnénk bekategorizálni a zenénket.
Amire büszke vagyok, hogy nem sok olyan zenekar van, mint mi. Vagy elfelejtették már ezt a műfajt, vagy nem hiszik, hogy érdemes mellette kitartani, de mi kitartunk mellette, pedig nem könnyű átadni ezt a stílusú zenét,és sokan le is nézik. Ez nem egyértelműen pop zene, maximum populárisabb, ami annyit jelent, hogy több emberhez eljut, és mi pontosan ezért zenélünk.

Milyen előadót –akár magyart, akár külföldit- mondanátok példaképnek, illetve kinek a munkásságát tisztelitek leginkább?
G: Erre mindenki mást mondana, de azért vannak egységes elképzelések, mint például Bryan Adams.
R: És Lenny Kravitz.
D: Meg a Beatles!

És ki az a zenekar, akinek legszívesebben az előzenekara lennétek?
R: Hát szerintem Endi biztos a Queen-t, Balázs meg valószínűleg Bon Jovi-t mondaná, nekem régen a Guns N’Roses volt a nagy kedvenc, de igazából szívesen zenélnénk bárkivel . Megtiszteltetés egy olyan zenész vagy zenekar előtt játszani, aki szívét-lelkét beleadja, nem kell ehhez világhírűnek lenni. Magyarok között is rengeteg értékes zenész van, aki világhírű lehetne, ha nem ide születik.



És ki az, akit ti szeretnétek előzenekarnak?
G: Bryan Adams például nagyon jó lenne J
R: Nem szeretjük az ’előzenekar’ megfogalmazást, direkt nem úgy hirdetjük meg a bulikat , hogy előzenekar, hanem vendég. Mi barátok vagyunk, ismerjük és tiszteljük egymást és ez a fogalom kicsit lebecsmérlő. Ha előzenekarról beszélünk, akkor annak elvileg népszerűtlenebbnek kellene lennie, mint nekünk.És ezt nem szeretnénk így kihagsúlyozni.De ha mindenképp mondani kell valakit,van egy ismerős zenekar, a Roncs Rt, kurvajó zenészekkel.Velük mindig öröm zenélni.

Mi a legjobb koncertélményetek, a legszebb emléketek?
R: Álltalában a koncert utáni események a legjobbak J
G: Visszatérve a koncertélményhez. Nekem van egy sztorim, ami mindenkinek emlékezetes volt. A Republic-kal játszottunk úgy másfél évig,és  Győrben volt egy koncert és késésben voltunk. A  koncertkezdés előtt 10 perccel érkeztünk a helyszínre, villámgyors pakolás, hangbeállás se volt, úgy kezdtünk zenélni. Nyilván elég nagy közönség volt a Republic miatt, legalább 7000-en voltak, na az elég király volt.
R: A másik, amikor a határon túl játszottunk, és az egész közönség előítélet nélkül, már a legelején egy emberként éljenzett. De ne menjünk messzire, nemrég itt játszottunk a Magyar Dal Napján Egerben. És az utcán ameddig csak elláttam, mindenhol emberek  voltak és ez nagyon jól esett, erre büszke vagyok, attól függetlenül hogy jól játszottunk vagy nem. De azért jól játszottunk remélem J

Mi a fő célkitűzésetek a zenekarral?
G: Az én elképzelésem az, hogy minél több ember életét kéne jobbá tenni ezzel a zenével.
R: Nem az a lényeg, hogy mi legyünk a legnépszerűbbek vagy mi adjuk el a legtöbb albumot, de azt szeretnénk, hogy minél több emberhez eljusson, mindegy, hogy milyen módon. Nem kellenek feltétlenül teltházas koncertek sportcsarnokokban. Az a lényeg , hogy ha már nem leszünk tevékenyek vagy már egyáltalán nem leszünk ,a számaink akkor is tovább éljenek és adjanak erőt az embereknek a koncerteken és az életben is. Azt szeretném, hogy felejtsék el a gondokat, hogy hány csekket kell befizetni a postán, és a mának éljenek, koncentráljanak a boldogságra. És  ez a boldogság lehet bármilyen eredetű akár szex, pia és rock’n’roll.(J)

Hogy nézne ki egy tökéletes nap a zenekar életében?
D: Reggel korán felkelünk, de azért annyira nem túl korán (J)úszunk egyet a medencénkben, kora délután együtt a zenekar, próbálunk a garázsban, ami persze komplett próbaterem és stúdió egyben, zenélgetünk, a roadok eközben már főzik bográcsban a kaját, aztán eszünk és  megfejeljük még ezt egy koncerttel, ezután pedig mindenki megy szépen haza.

A pohár félig tele vagy félig üres?
R: Erre a Vigyázz rám c. dalunkban az új albumon megtalálható lesz a válasz.

Sör vagy bor?
R: És pálinka.(J)



Paul McCartney vagy John Lennon?
R: Paul McCartney.
G: Ringo Starr.
D: George Harrison.
R: Egyébként ránk nagyon nagy hatással volt a Beatles, én a zenéjükön nőttem fel, és merem remélni, hogy a számainkra is hatással van. Persze John Lennon-t sem szabad kihagyni, fantasztikus egyéniség és a legjobb időben a legjobb helyen volt, de McCartney életpályáját különösen irigylem. Ha fele olyan utat befuthatnék, mint az övé, már nagyon boldog ember lennék.


Kiket tartotok a világ legjobb zenészeinek?
G: Nem tudom egy személyben megnevezni. Több személyből összeállítva sem könnyű, mert a dobtudást külön lehet választani technikára és zenére. Aki zenészként tetszik, az kevesebb, mint a technikailag bravúros dobos. De akit nagyon tisztelek az például Ian Paice, a Deep Purple dobosa, a mostaniak közül meg mondjuk Tony Palermo, a Papa Roach dobosa.
D: A Foo Fighters-ös David Grohl-t.
R: Paul McCartney-ra visszatérhetünk, de mint énekes, akit szívesen hallgatok, és aki inspirál, az például Gavin DeGraw; mindig találok benne újat, ha századjára is hallgatom.

Hol volt a legutóbbi koncertetek?
R: A gönci Pálinkafesztiválon. Nagyon szeretjük a pálinkát egyébként és a fesztiválokat is. Az egyik ilyen alkalommal például az történt, hogy Balázs eltűnt. Az összes lehetséges helyen mindenki őt kereste égen-földön. Aztán persze kiderült, hogy azért tűnt el, mert pálinkát akart venni, és lement egy pincébe, ahol végigkóstolta az összes szeszt amit találtak,hogy választani tudjon, és persze később majdhogynem négykézláb tért vissza. De hát valahol erről is szól a rock’n’roll!(J)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése